Godis – därför ska du inte äta det

Godis – därför ska du inte äta det

Svenskar äter mest lösgodis i hela världen. Och det är verkligen inget att skryta med. Här är 10 anledningar till varför du inte ska äta lösgodis!

Vi äter mer än 18 kilo godis per person och år i Sverige, det är mest i världen och dubbelt så mycket godis som genomsnittet i EU.  Här är 10 anledningar till dra ner på godiskonsumtionen.
godis därför ska du inte äta det

1. Sjukdomar
Socker har kommit att bli ett stort folkhälsoproblem. I Sverige äter vi 50 kilo socker per person och år, det är tre gånger mer än vad WHO rekommenderar, och 25 procent av sockret kommer från just godis. Sockerrelaterade sjukdomar ökar, liksom hjärt- och kärlsjukdomar. Fler och fler blir även sockerberoende.

2. Övervikt
I Sverige är var femte skolbarn överviktigt.

3. Tänderna
Dagens godiskultur skapar karies som riskerar att skapa hål i tänderna. Och just småätandet, vilket är grejen med lösgodis, lite då och då är det som är värst. Godis fräter på tänderna vilket dessutom i sin tur kan ge dålig andedräkt.

4. Djurrester
De flesta vet nog vid det här laget att godiset får sin färg eller glansiga yta från lössrester. Dessutom innehåller godiset slaktavfall, gelatinet är gjort av grissvål som rensats, kokats och blekts. Men även av ben, hud och senor från gris och nötdjur.

5. Härdade fetter
Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare, och mättade fettsyror omvandlas bland annat till transfettsyror. Ett syfte med transfett är att förlänga hållbarhetstiden. WHO har rapporterat om hjärt- och kärlsjukdomar, men även övervikt/fetma och en del sjukdomar. Det höjer även det onda kolesterolet och sänker det goda.

Läs också: 11 godisar du trodde hette något helt annat

godis

6. Miljön
Godis och chips har visat sig vara dåliga för miljön, och allra värst är skumgodis följt av gelégodis och mjölkchoklad. En påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Detta enligt en studie av SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) på uppdrag av Livsmedelsverket.

7. Allergier
Azofärg och tartrazin som används i godis kan ge allergireaktioner. De här ämnena förbjöds i Sverige på 80-talet men blev genom inträdet i EU tillåtna igen. Hudutslag, svullnader, anafylaktisk chock, nässelfeber, klåda och astma är bara några av bieffekterna. Även natriumbensonat kan ge allergiliknande symptom. Vad gäller gluten- och mjölkallergiker är det omöjligt att veta vilka smågodisar man kan äta eller inte. Och skulle du veta så kan det i alla fall finnas rester på sleven du tar med.

8. Bakterier
Även om godislådorna har lock öppnas de hela tiden och/eller lämnas öppna. Damm, smuts och bakterier tar sig lätt in där. För att inte tala om slevarna som alla tar i med sina händer, tappar på golvet och lämnar kvar i godisfacken.

9. Graviditeten
Om du gillar lakrits bör du ha i åtanke att det kan påverka saltbalansen i kroppen, därför bör personer med högt blodtryck undvika att äta alltför mycket lakrits. Studier har också visat att mycket lakrits under graviditeten kan påverka barnets beteende och intelligens. Orsaken är ämnet glycyrrhizin, som kan försvaga moderkakan så att den släpper igenom stresshormoner.

10. Hyperaktivitet
Vid universitetet i Southampton har man testat sex azofärgämnen, eftersom man misstänkte att de gjorde barn påtagligt hyperaktiva. Något som tyvärr bekräftades, och även kan gälla fler azofärgämnen. Även färgämnet kinolingult testades och visade sig skapa hyperaktivitet och inlärningssvårigheter hos unga.

Läs också: Svenskarnas favoritgodis – här är 10 populäraste sorterna

Läs också: Minns du glassarna från förr? Kolla in glassarna för varje årtionde

Källa: Matforum.se, Netdoktor.se, Slv.se, Allergimat.com

Text: Maria K Broman

1 kommentar om "Godis – därför ska du inte äta det"