Chiafrön – därför ska du äta det varje dag

Chiafrön – därför ska du äta det varje dag

Chiafrön har tagit världen med storm. Detta smaklösa frö med mängder av nyttigheter gör nu succé världen över. Här är 10 anledningar till varför du ska äta chia varje dag!

chiafrön 10 anledningar att äta det varje dag

Chia betyder styrka och ett mer passande namn för detta frö finns inte. Chiafrön är rika på Omega 3, fiber, protein, kalcium och andra viktiga vitaminer. 

Många tror att chiafrön är ett nytt frö men sanningen är att chia använts sedan urminnes tider av Aztekerna och har sitt ursprung i Mexiko. 

Du kan använda chiafrön i matlagning, bakning och i drycker. Några vanliga saker man kan göra med chiafrön är chiapudding, chiagröt, chiasmoothie, chiapannkakor och chiabröd. Eller så tar du en matsked chifrön i ett glas vatten varje morgon och kväll. Kroppen kommer att älska det!

Här har vi samlat 10 härliga anledningar till varför du ska äta chiafrön – varje dag. 

1. Chiafrön är glutenfria!

2. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.

4. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.

5. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax. 

6. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

7. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.

8. Chia stärker hud, hår och naglar.

9. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Chia kan absorbera upp till hela tolv gånger sin egen vikt i vatten.

10. Det underbara med chiafrön är att de är smaklösa och därför perfekta att använda i nästan vad som helst! Det gör brödet saftigare, kakorna nyttigare och gröten godare.

Läs också: Bästa recepten med chiafrön hittar du här. 

Läs också: 10 saker du inte visste om chiafrön.

Läs också: Så enkelt gör du vår godaste chiapudding!

Källa: Clearlife.se, Risenta.se, jessainscough.com
Text: Julia Wiberg

2 kommentarer om "Chiafrön – därför ska du äta det varje dag"