Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chiafrön – 10 saker du bör veta

Chiafrön – 10 saker du bör veta

Chiafrön – 10 saker du bör veta

Chiafrön! Helt plötsligt äter nästan alla om dessa trendiga frön. Men vad är det egentligen? Kolla här!

Blanda chiafrön i gröt, müsli, frökex eller smoothies. Äter du bara några teskedar av dessa dunderfrön får du i dig massvis av nyttiga proteiner och mineraler. Men varför är de så nyttiga och hur uttalas “chia” egentligen? Här är 10 fakta om chia som du bör ha koll på!

1. Chiafrön är ett riktigt superlivsmedel. De små svartgråa fröna är sprängfulla av bland annat proteiner, mineraler och kalcium.

2. Chiafrön innehåller mycket omega 3-syror. Två teskedar chiafrön innehåller mer omega 3 än en normal bit lax.

3. Chiafrön kan också ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.

4. Chiafröna är dessutom rika på antioxidanter som kan hjälpa kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.

5. Chiafröna kommer ursprungligen från Mexico och har använts sedan urminnes tider av aztekerna.

6. Chiafröna kan varieras på så många sätt. De kan användas i gröt, müsli, frökex och smoothies.

7. Chiafrön består av gelébildande fibrer som bidrar till att blodsockernivån stiger långsammare.

8. Chiafrön absorberar upp till tolv gånger sin egen vikt. Det gör att du håller dig mätt längre – och att de passar bra som mellanmål eller efterrätt.

9. Chiafröna innehåller inte speciellt mycket smak och passar därmed till det mesta.

10. ”Schi-ah”, “tj-ia” eller ”ki-ah”, hur uttalas det? Ett tydligt tj-ljud är vanligast, men det viktigaste är nog att fröna hamnar i magen!

Läs också: 5 enkla och goda tips på hur du kan använda chia 

Läs också: Därför ska du äta chiafrön varje dag

Läs också: Testa en chiapudding eller en supernyttig chiagröt

7 kommentarer om "Chiafrön – 10 saker du bör veta"
  • Chiafrö
    Chiafrö

    Jag älskar chiafrön och äter det varje dag till frukost tillsammans med paranötter, mandelmjölk frystahallon, en banan, macapulver, kakao och sötat med en dadel så blir det smaskens. Mina favoriter är go for lifes chiafrön

  • Josefina32
    Josefina32

    Tack för riktigt bra info! Jag hittade en sida som heter http://www.chiafrön.nu där det går att läsa mer om “historian bakom” chiafrön för er som är intresserade. Kan bara hålla med kommentaren ovan, jag älskar chiafrön!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Josefina32

      Vad kul – då ska vi läsa på ännu mer! Vi älskar också chiafrön!

  • Lailamo
    Lailamo

    Min IBS hindrar mig från att äta det. Blir tvärstopp och får ont. Synd för jag gillade det verkligen. Men inte baksidan 😒

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lailamo

      Hej!
      Vad tråkigt att höra. Strö en matsked linfrön över gröten eller yoghurten. Torkade fikon är också ett bra tips vid förstoppning.
      Lycka till!