Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver förknippar vi alla med bakning. Men det finns massor av andra användningsområden. Här får du åtta nya tips med bakpulver till köket.

Skala äggen lättare

En av anledningarna till att kokta ägg kan vara svårskalade har att göra med deras ph-värde. Äggvitor har naturligt ett lågt ph och det får dem att hålla fast mer i skalet. Genom att lägga i lite bakpulver i vattnet höjer man alkalinitet och då även ph-värdet, vilket gör det lättare att skala. Men, tänk på att tillförandet av bakpulver också kan göra att äggen luktar och smakar mer svavel.

1 av 8

Läs också:  Det här är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver!

Läs också: Gör kök, kastruller och porslin som nya med ättika

Text: Maria K Broman

Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.