Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver – 8 tips som gör magi i köket

Bakpulver förknippar vi alla med bakning. Men det finns massor av andra användningsområden. Här får du åtta nya tips med bakpulver till köket.

Skala äggen lättare
En av anledningarna till att kokta ägg kan vara svårskalade har att göra med deras ph-värde. Äggvitor har naturligt ett lågt ph och det får dem att hålla fast mer i skalet. Genom att lägga i lite bakpulver i vattnet höjer man alkalinitet och då även ph-värdet, vilket gör det lättare att skala. Men, tänk på att tillförandet av bakpulver också kan göra att äggen luktar och smakar mer svavel.

Ta bort dålig lukt
Vi har alla drabbats av att ha öppnat kylskåpet och mötts av en äcklig lukt. Lokalisera det som skapat lukten och ta bort det. Sedan placerar du ut tre små skålar med bakpulver på lite olika ställen i skåpet. Låt stå till nästa dag då lukten ska vara borta. Kan också funka bra att blanda med vatten i en sprayflaska och skura.

Göra rent grillen
Efter en grillsäsong är grillarna ganska nedgångna. Förkolnad mat som fastnat går lättare att ta bort med hjälp av bakpulver – tack vare dess något slipande och milt alkaliska egenskaper som hjälper till att lösa upp smuts och fett mycket bättre än tvål. Ta bort gallret från grillen och använd en borste och en pasta gjord av bakpulver och lite vatten. Funkar även bra på vanliga spisen.

Stinkande händer
Lökar som vitlök och annan lök gör att nästan all mat smakar bättre, men lukten kan sitta kvar på fingrarna länge. Du kan bli av med det genom att gnugga en matsked bakpulver mellan händerna och sedan skölja. Du kan också lägga till lite flytande tvål om du vill. Bakpulver neutraliserar både syror och baser.

Handdiska
Tillsätt två matskedar bakpulver i diskvattnet. Det löser upp fett och smuts, speciellt kastruller och stekpannor som kan vara svåra att få rena. Bakplåtar eller glasskålar som stått i ugnen och bränts vid kan behöva stå med bakpulver och vatten över natten. Använd sedan torrt bakpulver på en fuktig svamp eller trasa som skurpulver.

Frukt- och grönsakstvätt
Skadedjur och bekämpningsmedel är vanligt förekommande på frukter och grönsaker. Så tvätten av dem är viktig. Lägg i några matskedar bakpulver i en skål med kallt vatten. Blötlägg frukten eller grönsakerna i fem till tio minuter. Potatis och selleri kan behöva skrubbas lite efteråt.

Rengör ugn och mikro
Ta lite bakpulver på en ren fuktig svamp och rengör skonsamt i och utanför ugnen. Det blir rent utan att lämna en hård kemisk lukt. Skölj noga med vatten.

Få ”brun” lök
Karamelliserad lök är gott men tar lång tid att göra. Påskynda processen genom att lägga till en fjärdedels tesked bakpulver per kilo lök. Bakpulvret är alkaliskt vilket ökar lökens ph-värde och påskyndar den bruna färgen.

Bra att veta:
Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.

Läs också:  Det här är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver!

Läs också: Gör kök, kastruller och porslin som nya med ättika

Text: Maria K Broman