Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 anledningar att äta rödbetor

7 anledningar att äta rödbetor

Glöm uttryck som ”tråkig rotfrukt”, rödbetan är det nya heta - riktig supermat. Mer rödbeta och du får bättre immunförsvar, mindre sötsug och sänkt blodtryck. Här får du 7 anledningar till att äta den röda höstdelikatessen!

Det är lätt att glömma bort rödbetan, även om den sedan en tid tillbaka fått sig ett uppsving. Och för er som aldrig upptäckt rödbetan är det god tid, glöm allt som ”tråkig rotfrukt” – den är både god och supernyttig, och går att variera och använda på många olika sätt. För allra bästa hälsoeffekt ska de ätas råa. Riv till exempel och ha i salladen, eller pressa en råsaftjuice! Nu när hösten är här, passa på att frossa. Här ger vi dig 7 anledningar att äta den djupröda höstdelikatessen.

1. Bättre immunförsvar
I rödbetan finns många olika vitaminer som är bra för ditt immunförsvar. Dessutom både skyddar och stärker det röda färgämnet, antioxidanten betacyanin, kroppens celler, samt immunförsvaret. Liksom mineralerna och fytokemikalierna i rödbetan gör att man blir mer motståndskraftig mot bakterier och infektioner.

2. Förbättrar pH-värdet
Har du dåligt pH-värde kan du med hjälp av rödbetor stabilisera upp det. All basisk föda minskar sötsug och förhindrar inflammationer, liksom socker och snabba kolhydrater sänker pH-värdet.

3. Sänker blodtrycket
Forskare har genom studier kommit fram till att rödbetor kan ge samma effekt som att äta blodtryckssänkande medicin, hos personer med högt blodtryck. En kopp rödbetsjuice om dagen ska vara lagom. Studien utfördes på Queen Mary University of London.

4. Ökar uthålligheten
I rödbetan finns höga halter av nitrat vilket påverkar syreupptagningen i kroppen och gör att kroppen behöver mindre syre. På så sätt kan kroppen använda syret mer effektivt och man blir uthålligare. Detta har påvisats genom olika studier.

5. Motverkar förstoppning/minskar sötsug
Att kostfibrer är bra vid förstoppning vet nog de flesta, eftersom det får fart på tarm- och magfunktionen. Utöver det mättar fibrer, vilket gör att vi inte blir hungriga så fort, får ett jämnare blodsocker, och därmed minskar på sötsuget. Och nu är det ju så finurligt att rödbetan innehåller just kostfibrer!

6. Vacker hud
Skönheten kommer inifrån. När det gäller huden är det verkligen så. Den reagerar på allt vi stoppar i oss. Och rödbetor är laddade med näringsämnen som både förebygger och förhindrar ålderstecken och aknebesvär.

7. Renar kroppen
Aminosyran metionin är nödvändig för att hjälpa kroppen och dess reningssystem, som till exempel avgiftningen i levern. Turligt nog innehåller rödbetor metionin, liksom höga halter av flavonoider som också hjälper levern att fungera bra.

Källa: Land.se

Text: Maria K Broman

Läs också: Därför ska du dricka 2 liter vatten varje dag

Läs också: 8 saker du inte visste om ostbågar

Rödbetor

Foto: Ann Lindberg, Tomas LePrince

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor