Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 saker du inte visste om polkagrisar

5 saker du inte visste om polkagrisar

Amalia Eriksson uppfann den första polkagrisen i mitten av 1800-talet. Sedan dess har hennes livsverk hedrats med stänger som är hundratals meter långa, sådana gjorda på alkoholhaltiga drycker och en egen dag. Här är fem saker du kanske inte visste om det randiga godiset.
Märkliga smaker – söta drinkar och whiskey

Märkliga smaker – söta drinkar och whiskey

Den traditionella polkagrisen görs av socker, vatten, ättika och pepparmyntsolja. Men det finns många roliga versioner av godiset.

På Polkapojkarna i Gränna har man tagit fram en barhylla där du kan få stången med smak av din favoritdrink. Du kan med andra ord beställa in en Gin och Tonic, Mojito, Rom och Cola eller en enkel Whiskeypinne – i polkagrisform.

Och de är smaksatta med äkta vara.

– I en vanlig polkagris kokar man upp socker, vatten och ättika. Skillnaden är att vi i till exempel gin och tonic byter ut vattnet mot tonicvatten och gin, har  Lovisa Ljung på Polkapojkarna tidigare sagt till GT.

Men den som vill bli berusad får vända sig någon annanstans. Alkoholen kokar nämligen bort vid tillverkningen.

Även hos andra tillverkare i Gränna finns en rad mer okonventionella smaker – däribland glögg, viol och glassen Piggelin.

1 av 5

Läs också: Svenskarnas favoritgodis – topplista

Källor: Tekniska Museet, Sveriges Radio, GT