Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 saker du inte visste om mästerkocken Markus Aujalay

5 saker du inte visste om mästerkocken Markus Aujalay

Domare i Sveriges Mästerkock, deltagare i Kockarnas kamp. Egna restauranger och kokboksförfattare. Markus Aujalay har många strängar på sin lyra men visste du att han aldrig skulle laga det här...

Finns du någon mat du aldrig lagar?

– Pölsa. Det fick man i skolan men det är något  jag aldrig skulle laga själv.

Vilken vardagsmat lagar du helst?

– Spagetti och köttfärssås. I den har jag bland annat lök, vitlök, morötter och vitt vin. Den får stå och koka en timme. Godast blir den dagen efter! Brukar göra storkok och frysa in.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Vilket är bästa köksredskapet?

Favoritredskap i köket

– Förutom knivar och skärbrädan så är det ett rivjärn – man kan riva allt, lök istället för att hacka den, vitlök, morötter och så vidare.

Läs också: Så vässar du köksknivarna utan knivslip

Inspiratör och förebild

– Werner Vögeli på Operakällaren. Han var lyhörd och uppmuntrande och respekterade de yngre kockarna.

Fritidsintresse

– Gillar att träna, försöker träna 2-3 gånger i veckan, jag tycker det är kul.

Favorittv-serie?

– Kollar inte på tv-serier, har mycket att ta igen där har jag förstått (skratt)

Hur blir man bättre på att laga mat?

Markus tips till hemmakocken:

  • Ge din mat en extra minut, det är ditt ansvar att det blir gott, man kan inte skylla på receptet. Smaka av och krydda tills det blir gott.
  • Ha alltid salt, peppar, olja och vinäger lättillgängligt. Blir enklare att krydda om sakerna inte står undanställda i ett skåp

Läs också: Här är deltagarna i Kockarnas kamp 2016

Baka Markus galet goda äppelkaka – här är receptet

Född: 30 april 1971 i Uppsala

Familj: 3 barn. Pappa från Burma, mamma från Sverige. Efternamnet uttalas Ådjalej

Karriär: Började som diskplock på snabbmatsrestaurang i Uppsala, har stekt 1000-tals hamburgare på Orvars krog på Norrlands Nation, har jobbat på bland annat Operakällaren och Fredsgatan 12, vann Årets gröna kock 2000, Årets Viltkock 2000 och Årets Kock 2004

Övrigt: Jurymedlem i Sveriges mästerkock och deltagare i Kockarnas kamp 2016 i TV4, driver Winterviken och Fjällpuben, har skrivit nio kokböcker. Öppnar ny restaurang i Stockholm hösten 2016.