Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 bra skäl att äta mer vegansk mat

5 bra skäl att äta mer vegansk mat

Att äta veganskt har blivit trendigt. Och det finns många fördelar med att skippa kött och animalier. Vi listar fem hälsosamma skäl att äta mer vegansk mat.

Veganism innebär att uteslutande äta mat från växtriket. Det innebär att kött, fisk och fågel väljs bort, liksom ägg, mjölk och ost. Som ny inom veganvärlden kan det vara lite knepigt att veta vad som gäller. Men det går faktiskt att veganisera de flesta recept, särskilt de som från början är vegetariska.

Även om du inte känner för att äta strikt vegansk mat så kan det vara en god idé att prova. Här listar vi fem vettiga anledningar.

Det är snällt mot miljön

Det är snällt mot miljön

Forskning från Chalmers visar att vegansk mat bidrar till mindre växthusgaser är vanlig mat med animalier. I dagsläget släpper vi svenskar ut 1,8 ton växthusgaser per person och år genom det vi äter. Om vi i stället åt veganskt skulle växthusgasutsläppen ligga på 1,2 ton per person och år.

1 av 5

Läs också: 5 bra saker som händer när du äter vegetariskt

Läs också: 5 ekologiska varor som gör skillnad

Källa: SVT, Hälsafitness, Svenskt Kött, Livsmedelsverket